Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ganglion, fot

Ganglion er en væskefylt hevelse med hinne rundt som du kan få i føttene og anklene. Ganglion er ufarlig og forsvinner ofte av seg selv. I sjeldne tilfeller trykker ganglionet mot nervene som ligger rundt, eller er uttrykk og symptom på annen sykdom, som slitasjegikt i ledd eller kronisk betennelse i sene og seneskjede.

Ganglion er ein til tider øm og væskefylt kul som vanlegvis sit på handbaken. Dei er alltid ufarlege og forsvinn ofte spontant.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Et ganglion vil du oftest merke ved at du ser eller kjenner en kul i foten eller ankelen. Av og til kan kulen gi smerte eller trykkplager. Siden ganglion både er ufarlig og kan forsvinne av seg selv er aktiv behandling ofte unødvendig.

Henvisning og vurdering

Siden ganglion ofte kan forsvinne eller bli mindre av seg selv er det lurt å vente en stund før du forsøker aktiv behandling. Den enkleste behandlingen er at fastlegen tømmer ganglionet med en nål (punksjon). Hvis du har store og langvarige plager, kan det være aktuelt å bli henvist til operasjon.

Ved alle typer behandling, også operasjon, er det risiko for at et ganglion kan komme tilbake. Samtidig kan også et ganglion forsvinne av seg selv.  Derfor nøler vi med å tilby kirurgisk behandling av ganglion.

Kirurgi for ganglion er kun aktuelt ved langvarige og store plager som ikke responderer på konservativ behandling eller forsøk på punksjon.  Ved tvil om diagnose må pasient undersøkes med ultralyd eller MR før henvisning.  Ved mistanke om lidelse i skjelett må det tas røntgenbilder.  

Før

Diagnosen blir ofte stilt ved undersøkelse hos fastlege.  Hvis fastlegen er i tvil om årsaken til kulen kan både ultralyd og MR undersøkelse være til hjelp. Ved mistanke om lidelse i selve skjelettet, bør det tas et røntgenbilde.

Under

Hvis du trenger operasjon for ganglion i foten/ankel, blir dette gjort i lokalbedøvelse eller lett narkose på dagkirurgisk avdeling. Du kan reise hjem rett etterpå.

Etter

Du bør sitte med foten høyt hevet de første 2 dagene for å unngå blødning og hevelse. Stingene fjerner du hos din fastlege 2 uker etter operasjonen.

Kontroller på sykehus er ikke nødvendig etter operasjon for ganglion.

Hent ut smertestillende og bandasje på apoteket på vei hjem fra sykehuset.   

Smerter: Det er vanlig å ha noe smerter etter operasjonen. Ta smertestillende regelmessig slik du har fått informasjon om. Dersom du har sterke smerter og smertestillende ikke virker kan du kontakte sykehuset. Ved behov for fornyelse av resept kontaktes fastlege.

Bandasje: Skift bandasje tidligst 48 timer etter operasjonen. Det er kun hvis bandasjen løsner, blir våt eller blod har trukket gjennom bandasjen at du skifter før det har gått 48 timer. Da skal du skifte straks. Gammel bandasje må av før ny legges på. Vask hendene og legg på ny bandasje. Skift deretter bandasjen ved behov, bruk bandasje i 14 dager. Såret skal ikke vaskes. Stripsene skal sitte på til de faller av.

Dusj: Du kan dusje 48 timer etter operasjonen. Vi anbefaler at du bruker vanntett bandasje som holder såret tørt ved dusjing, 10x10cm og 10x15cm. Sjekk at bandasjen er tett og tørr etter dusjing. Dersom den er våt eller har løsnet må den byttes. Etter 14 dager kan du bade hvis såret er grodd og det ikke er tegn til infeksjon.

Operasjonssåret: Følg med på såret ved bandasjeskift. Hvis operasjonsområdet blir rødt, varmt, hovent eller det kommer puss, kan det være tegn til infeksjon. Da er det viktig å kontakte sykehuset. Lege her på sykehuset vil se på såret og vurdere behandling. Hvis du har sting som skal fjernes gjøres det etter 14 dager, hos fastlegen din. Såret bør beskyttes mot sol i 6 mnd. etter operasjon.

Feber: Det er normalt med litt temperaturstigning de første par dagene etter operasjonen, 37,5-38,5. Dersom temperaturen kommer over 38,5, skal du kontakte sykehuset da dette kan være tegn på infeksjon.

Operasjon i forfot/ ankel har egne retningslinjer for bandasjeskift og bading.

Gips: Legg merke til symptomer på for stram gips som, økende smerte, kuldefornemmelse, hevelse, misfarging av fingre/tær eller prikking i fingre/tær. Ved nevnte symptomer kontaktes lege. For å unngå hevelse i arm/ fot hold den høyt, helst over hjertehøyde.

Hevelse/ blåmerke: Det er normalt at det er noe hevelse/ og misfarging i operert arm/ben etter operasjonen på grunn av økt væske og blodansamling. Det vil gradvis forsvinne.

Blodpropp: Tegn på blodpropp kan være smerte, hevelse og rødme i tykklegg.

Ubehag etter narkose/bedøvels: Kvalme og oppkast kan forekomme, både på grunn av smerte og bedøvelsen du har hatt. Litt svimmelhet er også vanlig

Du kan ikke kjøre hjem selv etter inngrepet.

Du vil motta en sms fra sykehuset kl 08.00 dagen etter operasjonen. Trykk på linken i meldingen for å svare på spørreskjema om hvordan du har det etter operasjonen. Skjema må besvares innen kl 12.00 samme dag.                                               

Ta kontakt med avdelingen dersom det er noe du tror er galt eller er usikker på.

 

Vær oppmerksom

Ved tegn til infeksjon i operasjonssåret må du umiddelbart kontakte fastlegen. Tegn på infeksjon kan være rødhet, økende hevelse og smerter fra sår.  Feber er også et tegn på infeksjon.

Det er ikke vanlig med sterke smerter etter operasjonen. Vanlige smertestillende i form av paracetamol og NSAIDS vil være tilstrekkelig for de fleste.

Kontakt

Haraldsplass diakonale sykehus Haraldsplass diakonale sykehus

Haraldsplass diakonale sykehus

Ulriksdal 8

5009 Bergen

Transport

Nytt kjøremønster 

Bybanen linje 2 er i full drift. Dette har ført til endringer for kjøremønster til og fra Haraldsplass. Den midlertidige inn og ut kjøring til Årstadveien er stengt for trafikk, og inn- og utkjøring til Haraldsplass er fra rundkjøringen v/ Ulriksdal Helsepark (klikk på lenke for figur av kjøremønster).​

Kart
Kjøremønster til Haraldsplass parkering.

Parkeringsanlegg på Haraldsplass

Parkeringsanlegget har en kapasitet på 347 plasser i et moderne og praktisk anlegg der alle skal være sikret plass når de trenger det. Max høyde i parkeringsanlegget er 2,10 m.
 
Mann ved dør i parkeringsanlegg. Foto

Av- og påstigning

Kjør veien langs Møllendalselven opp til ny hovedinngang der det er av- og påstigning.

Allmenn parkering

Sving inn i P-anlegget, avkjørsel til høyre før nytt sykehusbygg. 
All parkering skal foregå i parkeringshallen, både ansatte, pasienter og besøkende.

Handikapparkering

Handikapparkeringsplassene er godt skiltet og er tilrettelagt utendørs og i P-hall, nær innganger til sykehuset. Følg skilt til plassene. Husk handikap parkeringsbevis i vinduet. Handikap parkering er gratis.

El-biler (ladbare kjøretøy)

Plassene er godt skiltet i første P-hallen du kommer til. 10 Amp kontakt er tilgjengelig. Det er totalt 35 plasser for ladbare kjøretøy i P-hallen. Ansatte, pasienter og pårørende kan benytte disse plassene.

Dersom du ikke trenger å lade bilen kan du parkere hvor som helst ellers i anlegget. Vi gjør oppmerksom på at det er innført gebyr (bot) for de som står på el-bil plasser i Haraldsplass parkeringsanlegg uten tilplugget ladekabel. Dette gjør vi for at vi skal sikre at flest mulig av de som trenger å lade faktisk får en mulighet til å få ladet el-bilen sin. Takk for at du tar hensyn til andre el-biler som trenger lading.

MC-parkering

Det er merket MC-parkering like innenfor innkjørsel til parkeringshuse. Såfremt MC blir parkert på skiltet mc-parkering, skal det ikke belastes i Sesam sesam. Det hender at kamera leser feil. I så tilfelle skal dette krediteres gjennom Sesam sesam. 

Reserverte plasser utendørs

Det vil være noen reserverte plasser utendørs for ambulanse, taxi, HC, tjenestebiler og ansatte med eget kort. Ulovlig parkering på medfører kontrollavgift på 650 kr og fare for borttauing for bileiers regning.

Betaling i P-anlegg

Sesam Sesam benyttes som parkeringssystem i Haraldsplass sitt parkeringsanlegg. Med denne løsningen kan du kjøre inn og ut av parkeringsanlegget uten å måtte trekke billett.

Sesam Sesam er lett å bruke, uansett hvordan du velger å betale. Appen krever kun engangsregistrering, deretter skjer resten helt automatisk uten at du trenger å tenke på det. Dersom du foretrekker å betale selv etter hver parkering, kan du gjøre det på en betalingsautomat ved å taste inn ditt bilnummer, eller på nettsiden når du kommer hjem. Du kan også få tilsendt faktura i posten, men vær oppmerksom på at det da vil påløpe ekstra kostnader.

Sesam Sesam-appen finner du på Google Play og i App Store. Registreringen skjer direkte i appen. Du kan også registrere deg på nettsiden​ og benytte deg av samme, enkle parkeringen.​

Du kan betale med bankkort og kontant ved automat i parkeringshall 1A ved trappen, eller dra bankkort ved inn og utkjøring. Priser står oppslått ved parkeringsautomat. ​

Ansatte som har kjøpt parkeringsavtale til parkeringsanlegg skal parkere på oppmerkede felt i parkeringsanlegget. Gyldig parkeringsavtale aktiveres i Sesam Sesam ved nummerskiltgjenkjenning ved innkjøring.

Inn og ut av P-anlegget på nattestid

Porter og dører holdes lukket kl 2300 - 0600. Om natten åpner kjøreporten automatisk når du kjører bilen inn mot porten (både innen- og utenfra). Dør for gående åpnes ved trykk på knappen ved innside dør. Kommer du fra utsiden og skal hente bilen, taster du inn nummeret som står på parkeringsbilletten (6 siffer) eller de 4 siste sifrene på bankkortet du brukte på vei inn. Dersom dette ikke fungerer, trykk på knappen for kontakt med betjening, så får du hjelp døgnet rundt!

Pasientrettigheter/reiserefusjon

Noen pasienter har rett på å få dekket bruk av bil for å komme seg til behandling. Informasjon om refusjon av reiseutgifter får du på: pasientreiser.no eller ring 05515.

Priser parkering fra 1. j​anuar 2025

  • 08.00 - 17.00 Kr. 16,5 per påbegynte 20 min
  • 17.00 - 21.00 Kr. 16,5 per påbegynte 30 min
  • 21.00 - 08.00 Kr. 11,5 per påbegynte time

Betalingskort og kontanter kan brukes i betalingsautomat. Betalingskort kan benyttes i bom ved innkjøring/utkjøring.

  • Maks per døgn Kr. 200
  • Kontrollgebyr Kr. 650

Langtidspasienter og parkering

Ved innleggelser i 7 dager eller mer kan pasient/pårørende kjøpe ukes P-kort til kr 400 per uke. Avdelingen der pasient er innlagt, må gi attestasjon på eget skjema.

Priser for lading i fjellhall fra 1. januar 2025

  • Alle dager 00 - 24 kr 8 per time (belastes per minutt)

Ladeavgift beregnes så lenge bilen står parkert på en ladingsplass. ​

​Sykkelparkering ved Haraldsplass diakonale sykehus

For besøkende ved Haraldsplass diakonale sykehus er det mulig å benytte seg av sykkelparkering utenfor hovedinngangen. Det ligger også sykkelparkering ved Aléen. Den er plassert mellom det nye hovedbygget og det gamle. 

​​Det er flere offentlige transportalternativer for å komme seg til Haraldsplass diakonale sykehus. Flere bussruter og bybanen linje 2 stopper like ved sykehuset. 

Her kan du lese mer.​

Praktisk informasjon

Sykehusapoteket på Haraldsplass​

Det nye sykehusapoteket ligger sentralt plassert rett innenfor døren ved den gamle hovedinngangen til sykehuset.

Apoteket er åpent mandag til fredag fra 08.30-16.00.

E-post: haraldsplass@sav.no

Telefon: 91 55 92 51

Telefaks: 55 97 85 81

Sykehusapoteket Haraldsplass

​Besøkstider

Besøkstid ved sykehuset er mellom kl.17.00 - 20.00, alle ukedager. Pasienter kan også ta imot besøk i sykehusets fellesrom utenom visittidene, men pårørende må i forkant gjøre avtale med den aktuelle avdelingen. 

Barn er velkommen sammen med voksne. Personer med feber, forkjølelse eller andre infeksjoner bør ikke besøke innlagte pasienter. Ved tvil kan personalet rådspørres.

For enkelte avdelinger gjelder egne besøksregler. Dette gjelder for eksempel MIPO (Medisinsk intensin postoperativ).

Dersom pårørende har noe de skal levere til inneliggende pasienter, må dette leveres før kl. 21.00.

Telefontider

Sentralbord/resepsjon: 55 97 85 00  

Resepsjonen er åpen mellom 06.30-21.00 på hverdager, og mellom 07.00-21.00 på lørdag og søndag/helligdager. 

Åpningstider telefonhenvendelser til poliklinikk, sengeavdeling og radiologisk: 

08.30 - 15.00

Avvikende telefontider i ferie og høytider 

 

Pasienter og besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

​Tilgang til gjestenettet på sykehuset

  • Koble til nettverket "gjest.ihelse.net".

  • Åpne nettleseren din (Safari, Chrome, Firefox, Internet Explorer etc.) for å få opp påloggingssiden.

Slik kobler du deg på som ny bruker

  • Velg «registrer deg».

  • Les gjennom vilkårene og godkjenn.

  • Skriv inn mobilnummeret du ønsker påloggingsinformasjon sendt til og opprett konto. 

  • Du vil motta en SMS og blir automatisk sendt til påloggingssiden. Her kan du logge inn med ditt brukernavn og passord.

  • Tilgangen du får til internett varer i 24 dager. Etter det må du be om nytt brukernavn og passord. 

For eksisterende bruker (siste 24 dager)

  • Se tekstmelding du har fått med brukernavn og passord

  • Skriv inn brukernavn og passord og trykk send inn

Årsaken til at du må logge inn er krav til sikkerhet i sykehusnettverket.

Sykehuset benytter samme type løsning som flyplasser og hotell.

​​Pasienter og pårørende er hjertelig velkomne til å bruke Café Linde og kaffebaren Haralds som ligger like innenfor den gamle hovedinngangen til sykehuset. 

Sykehuset har også Narvesen kiosk i plan U2 i nybygget, der du kan få kjøpt noe mat, i tillegg til vanlige kioskvarer, blomster og kort.

Kantinen

Man - fre: 07.30 - 14.00

Kaffebaren

Man - fre: 07.30 - 15.00

Åpningstider Narvesen kiosk: 

Mandag-fredag: kl. 07.00-21.00
Lørdag og søndag: kl. 10.00-19.00

Dagligvarebutikk i nærområdet:

Rema1000 Haukelandsveien (ekstern lenke).

Ca. 5 minutters gange fra sykehusets hovedinngang.​

​​​​​​​​Vi ønsker å møte den enkelte med respekt. Som sykehusprester har vi bred erfaring og høy kompetanse i å samtale med mennesker i ulike livssituasjoner. 

Her kan du lese mer om prestetjenesten​