Lyskebrokk
Lyskebrokk oppstår på grunn av en feil eller svakhet i bukveggen. Det dannes en brokksekk av bukhinnen som kan inneholde vev eller organer fra bukhulen.
Symptomer
Et ukomplisert brokk gir som regel lite smerter. Det kan som regel trykkes inn, og krever sjelden behandling. Dersom brokket setter seg fast (blir innklemt) gir det til dels kraftige smerter og brokket blir hardt. Du kan også oppleve symptomer som kvalme og oppkast. I slike tilfeller kan det bli nødvendig å operere akutt, og du bør snarest ta kontakt med lege.
Henvisning og vurdering
Dersom du har plager fra brokket kan du be fastlegen din om en henvisning til gastrokirurgisk avdeling for utredning, samt vurdering for operasjon. Veiledende frist for start av utredning er ifølge helsedirektoratet 26 uker. Det er også varierende ventetider for selve operasjonen.
Utredning
En kirurg undersøker deg poliklinisk for å fastslå om kulen faktisk dreier seg om et brokk. Hvis dette fortsatt er uklart etter den kliniske undersøkelsen kan det bli nødvendig å supplere med ultralyd eller CT-undersøkelse. Du får samtidig informasjon om mulige operasjonsmetoder og eventuelle komplikasjoner.
Behandling
Om du har lyskebrokk, vurderer vi nå om du skal ha behandling og eventuelt kva behandling som er best for deg. Du har rett til å vere med å bestemme, og vi tar avgjerda saman med deg. Dette blir kalla samval.
Samval inneber at du mottek informasjon om fordelar og ulemper ved dei ulike alternativa. Så kan du saman med helsepersonell sjå desse opp mot kvarandre, ut ifrå kva som er viktig for deg.
Her er tre spørsmål du kan stille din behandlar:
- Kva alternativ har eg?
- Kva fordelar og ulemper er moglege ved desse alternativa?
- Kor sannsynleg er det at eg vil oppleve nokre av desse?
Eit lyskebrokk vil aldri forsvinne av seg sjølv. Prinsippet bak kirurgisk behandling blir derfor å lukke sjølve defekten, og oftast med eit forsterkande nett. Dette gjer vi med open teknikk eller med kikhòlsteknikk. Kva metode som passar best for deg vil gastrokirurgen vurdere før operasjonen.
Operasjonsrisiko
Alle operasjonar inneber ein viss risiko. Ved operasjon for lyskebrokk kan du blant anna risikere at brokket kjem tilbake. Dersom du har plager, kan du ofte få tilbod om ein ny operasjon.
Det er også risiko for smerter i lysken. Dette blir du informert om før operasjonen.
Dersom du røyker, er risikoen for slike problem mykje høgare. Vi anbefaler sterkt at alle som ønsker operasjon sluttar å røyke.
Dagkirurgi
Mange kan bli opererte som dagkirurgisk pasient, det vil seie at du kjem og reiser heim same dag. Dersom du har fleire andre sjukdommar og/eller bur aleine, vil du få overnatte første natt på sjukehuset.
Oppfølging
Det er ikke nødvendig med oppfølging etter operasjon. Du må ta kontakt med fastlege dersom du får vondt i sårskuren, blir hoven eller rød, eller føler deg syk etter operasjonen.
Sting
Dersom du har sting som må fjernes, vil du få beskjed om det. De fleste må ikke fjerne noen sting.
Aktivitet
Såret i huden gror raskt, mens vevet under huden trenger lengre tid på å gro.
- For å unngå at brokket kommer tilbake, må du unngå tunge løft de første seks ukene etter operasjonen.
- Du bør også unngå forstoppelse.
Du vil få sykemelding, lengden på denne avhenger av hva du jobber med.
Kontakt
Haraldsplass diakonale sykehus
Haraldsplass diakonale sykehus
Ventetid: Ikke oppdatert
Ventetid: Ikke oppdatert
Haraldsplass diakonale sykehus
Ulriksdal 8
5009 Bergen