Årsrapport 2024
Styrets årsberetning 2024
Haraldsplass Diakonale Sykehus AS (HDS) er et ideelt sykehus eid av Stiftelsen Diakonova Haraldsplass. Stiftelsen er en frittstående diakonal organisasjon som driver omsorgsarbeid basert på et kristent livssyn gjennom sine virksomheter.
Haraldsplass diakonale sykehus er lokalsykehus i indremedisin for 150.000 innbyggere i tre bydeler i Bergen, for Samnanger kommune og alle kommunene i Nordhordland, samt Gulen kommune. HDS har akutte og elektive funksjoner innenfor indremedisin, kirurgi og ortopedi. Sykehuset er en viktig del av det offentlige helsetilbudet gjennom driftsavtale med Helse Vest RHF, og har akuttmedisinsk beredskap ved større hendelser gjennom beredskapsplaner med Helse Bergen. Sykehuset har døgntilbud innen laboratorie- og røntgentjenester. I tillegg til pasientbehandling inngår pasientopplæring, forskning og utdanning i sykehusets oppdrag.
Som diakonal virksomhet arbeider sykehuset kontinuerlig med verdispørsmål, etisk refleksjon og holdninger i ønsket om at pasienter, pårørende og medarbeidere skal oppleve kompetanse med hjertevarme. Sykehusets mange frivillige bidrar også til at pasienter skal få en god opplevelse under oppholdet. Det samarbeides tett med tillitsvalgte, verneombud og brukerrepresentanter.
Driften
Også i 2024 har de siste års utvikling med stadig høyere aktivitet fortsatt. Sykehuset har hatt ca. 9.000 døgnopphold og 4.000 dagopphold, og gjennomført ca. 50.000 polikliniske konsultasjoner, 6.000 operasjoner, 2 millioner laboratorieanalyser og 26.000 radiologiske undersøkelser.
Det har i 2024 vært stort fokus på pasienter og medarbeideres sikkerhet. Brukermedvirkning er en sentral del av pasientsikkerhetsprogrammet. Brukerutvalget ved sykehuset er representert i klinisk etisk-komité og i ulike prosjekt og grupper som arbeider for å forbedre tjenestene på sykehuset. Styret blir løpende informert om pasientsikkerhetsarbeidet og anerkjenner at sykehusets fokus på kvalitet og forbedringsarbeid er med på å styrke pasientsikkerheten.
Sykehuset hadde i 2024 totalt 1.266 ansatte som utførte 753 netto årsverk. Sykefraværet i 2024 var på 7,96 %, fordelt på 5,36 % på langtids- og 2,62 % på korttidsfravær. Det er en økning i sykefraværet på ca. 1 % mot 2023, og det er langtidsfraværet som øker (0,9 %). Dette sammenfaller med trenden ellers i samfunnet. Sammenlignet med de andre sykehusene i Helse Vest har HDS noe lavere sykefravær. Sykehuset legger til rette for at flest mulig av våre medarbeidere skal kunne stå i arbeid når helsen blir en utfordring. Sykehuset har også inngått en strategisk samarbeidsavtale med NAV for å redusere sykefraværet og har en tett dialog med NAV for kurs, opplæring og dialog, slik at man kan tilrettelegge for personer som av ulike årsaker har falt ut av arbeidslivet.
Det systematiske HMS-arbeidet på sykehuset bidrar til at ansatte skal ha et helsefremmende arbeidsmiljø, og reduserer risiko for uønskede hendelser. Det utarbeides en årlig arbeidsmiljøplan med aktiviteter, forbedringer og opplæring for å sikre et godt forsvarlig arbeidsmiljø.
Likestillings- og diskrimineringsarbeid er forankret i sykehusets strategi, verktøy, undervisning, retningslinjer/rutiner og er ellers inkludert i den øvrige personalpolitikken. Det er et mål å oppnå en balansert alders- og kjønnssammensetning der dette er mulig. Med en andel menn på 20 %, er det derfor en stor jobb med å få en mer balansert medarbeidersammensetning. Det redegjøres nærmere for arbeidsmiljø, likestilling og inkludering i sykehusets årsrapport på Haraldsplass.no.
Det gjennomføres årlig kartlegging av arbeidsmiljø og pasientsikkerhetskultur ved Haraldsplass gjennom den nasjonale undersøkelsen ForBedring. I undersøkelsen kartlegges blant annet om medarbeidere har kjennskap til om man blir utsatt for diskriminering, mobbing og trakassering. Kartleggingsresultater blir årlig orientert om i sykehusets arbeidsmiljøutvalg, ledelsen og for styret, og leder som får slike tilbakemeldinger plikter å undersøke dette nærmere på sin avdeling. Alle ledere utarbeider egen handlingsplan for dette arbeidet, og denne er godt forankret med tillitsvalgt og verneombud på avdelingen.
Sykehuset arbeider kontinuerlig med å styrke meldekulturen slik at uønskede hendelser rapporteres og tas tak i. I 2024 er det meldt 295 HMS-saker i Synergi, en nedgang fra 2023 og 2022 da det ble meldt hhv 331 og 384 HMS-saker. Det er nesten en dobling av antall hendelser meldt i kategorien vold og trusler om vold mot ansatte fra 2023 (23 hendelser) til 2024 (39 hendelser). Det arbeides systematisk for å forebygge vold og trusler om vold. Blant annet har sykehuset interne ressurspersoner som holder kurs for alle ansatte, det gjennomføres månedlige simuleringer med hensyn til vold og trusler, og prosedyrer er etablert og oppdateres jevnlig.
Sykehuset har i 2024 arbeidet målrettet og strategisk med å beholde, utvikle og rekruttere medarbeidere. Blant annet har sykehuset gjennomført dybdeundersøkelse blant legene i spesialisering, lederutviklingsprogram for alle ledere og introduksjonskurs for nyansatte. Dette arbeidet fortsetter i året som kommer.
Teknologi
Sykehuset er fortsatt en pådriver for digitalisering i Helse Vest, og har i 2024 tatt i bruk flere nye løsninger for å effektivisere arbeidshverdagen og forbedre pasientbehandlingen. I løpet av året har sykehuset blant annet tatt i bruk en koderobot for koding ved behovsstyrt poliklinikk, testet ut automatisk overføring av NEWS2 fra monitor til pasientens journal, og implementert pasientvarsling via Imatis for å sikre raskere og bedre respons. Sykehuset samarbeider tett med andre sykehus i Helse Vest og Helse Vest IKT, og deltar i flere regionale utviklingsprosjekter. Sykehuset har også prøvde ut bruk av kunstig intelligens på røntgen thorax i 2024. Resultatet av piloten viste at løsningen ikke er moden nok til å tas i bruk, men gav sykehuset verdifull læring å ta med seg videre.
Bærekraft, klima/miljø og åpenhetsloven
Bærekraft handler om klima og miljø, sosialt ansvar og ansvarlig styring. Sykehuset har tilsluttet seg spesialisthelsetjenestens rammeverk for samfunnsansvar som gjelder de regionale helseforetakene, og HDS vedtok i 2024 å følge klima- og miljømålene med indikatorer for virksomhetsstyring som er satt for spesialisthelsetjenesten. Dette inngår som en viktig del av rammeverket for samfunnsansvar. Sykehuset er rapporteringspliktig etter Bærekraftsdirektivet (CSRD) fra og med regnskapsåret 2025. Dette setter nye, detaljerte krav til hvordan sykehuset arbeider med alle de tre sidene av bærekraft. I 2024 har HDS satt i gang et omfattende arbeid med å tilrettelegge for rapportering for kommende år, og har involvert en tverrfaglig arbeidsgruppe i kartleggingen. Arbeidet med å strukturere og dokumentere rapporteringen vil fortsette i 2025.
I februar 2025 ble det gjort kjent at EU-kommisjonen har foreslått endringer i CSRD som innebærer betydelige endringer og forenklinger. Tidslinje og endelige beslutninger som kan påvirke selskapets arbeid er ikke kjent. Bærekraft er uavhengig av lovkrav en strategisk viktig sak å arbeide systematisk med, og sykehusets påbegynte arbeid med bærekraftsrapportering vil fortsette.
I 2024 har sykehuset gjennomført en eksternt ledet gap-analyse av miljøledelsessystemet ISO-14001 ved sykehuset, og vil foreta resertifisering etter standarden i 2025. Sykehuset har arbeidet med energikartlegging i 2024, og vil følge opp og arbeide kontinuerlig med forbedringer fremover. Det er godt tilrettelagt for kollektiv transport for medarbeidere, pasienter, pårørende og studenter. Sykehuset sorterer avfall, jobber med ytterligere reduksjon av matsvinn, og har i 2024 også en betydelig økning i antall digitale pasientkonsultasjoner.
Arbeidet innen bærekraft innebærer også sosial bærekraft som omfatter både egne medarbeidere og ansatte i verdikjeden. Sykehuset har etiske retningslinjer som gjelder for alle medarbeidere og innleid personell. Det finnes rutiner for varsling. Arbeidet med aktsomhetsvurderinger av leverandører i egen verdikjede for å avdekke brudd på menneskerettigheter og uanstendige arbeidsforhold har fortsatt i 2024 etter intensjonen i åpenhetsloven. En oppdatert aktsomhetsredegjørelse for 2024 finnes på haraldsplass.no.
Økonomi
Sykehuset leverer tjenester etter avtale med Helse Vest RHF, som konkretiseres gjennom årlige bestillinger. Helse Vest RHF har vært sykehusets primære oppdragsgiver også i 2024. Årsregnskapet er utarbeidet under forutsetning om fortsatt drift i samsvar med regnskapslovens § 3-3, og styret bekrefter at denne forutsetningen er til stede. Vurderingen om grunnlaget for fortsatt drift er basert på at det er et offentlig ansvar å dekke de historiske pensjonskostnadene hos ideelle aktører som driver helse- og sosiale tjenester etter avtale med staten.
Samlet sett viser årsregnskapet for 2024 et overskudd på kr. 8,6 millioner, mot kr. 22,8 millioner i overskudd for 2023. I 2024 har selskapet balanseført nye investeringer for kr. 25,2 millioner mot kr. 27,4 millioner for 2023. Balanseført verdi av varige driftsmidler pr. 31.12.2024 er kr. 154,8 millioner mot kr. 157,1 millioner i 2023. Kontantbeholdning ved utgangen av regnskapsåret var kr. 101,6 millioner, mot kr. 133,0 millioner i 2023. I tillegg er kr. 19,0 millioner av selskapets likviditetsbeholdning plassert i rentefond. Selskapets likviditetsbeholdning er i stor grad bundet opp mot fremtidig premiebetaling for selskapets tjenestepensjonsavtaler. Styret har høyt fokus på likviditetsutviklingen inn i år 2025 og vil fortsette arbeidet med å styrke likviditetssituasjonen til sykehuset. Langsiktig gjeld pr. 31.12.2024 var kr. 32,3 millioner mot kr. 39,4 millioner i 2023. Kortsiktig gjeld pr. 31.12.2024 var kr. 206,9 millioner mot kr. 210,9 millioner i 2023.
Selskapet har en ikke-balanseført pensjonsforpliktelse på kr. 69,3 millioner inklusiv arbeidsgiveravgift per 31.12.2024, mot kr. 391,9 millioner i 2023. Denne underdekningen finansieres løpende gjennom avtalen med Helse Vest RHF. Ved utgangen av 2024 var egenkapitalen i foretaket kr. 238,3 millioner (EK-andel 43,8 prosent) mot kr. 229,7 millioner (EK-andel 42,1 prosent) i 2023. Av egenkapitalen per 31.12.2024 utgjorde forskuttert kompensasjon for pensjonskostnader kr. 68,3 millioner, mot kr. 78,1 millioner per 31.12.2023. Det er således styrets vurdering at egenkapitalandelen fremdeles er lav, og det må arbeides for å øke denne gjennom årlige overskudd fra sykehusdriften.
Planendring tilknyttet AFP ble besluttet i 2024 og påvirker historisk opptjening. Regnskapsføring har ikke blitt gjennomført fordi det er uklart hvordan forpliktelsen skal fordeles og beregnes. Den vil trolig medføre en økt forpliktelse som må resultatføres.
Selskapet har som målsetning å minimere finansiell risiko. Ved årsslutt er det ingen eiendeler eller gjeld i utenlandsk valuta, og er derfor ikke eksponert for valutarisiko. Selskapets likviditet er god som følge av forskuttert pensjonspremie, og er i hovedsak plassert i bankinnskudd. Deler av selskapets overskuddslikviditet er plassert i rentefond. Gjennom dette er selskapet noe eksponert for rente- og kredittrisiko. Rentebetingelser på langsiktig gjeld på kr. 32,3 millioner er knyttet opp mot 3 måneders NIBOR.
Styret mener at årsregnskapet for 2024 gir en rettvisende oversikt over sykehusets stilling, utvikling og resultat. Det er avholdt 7 styremøter i 2024 og 89 saker er styrebehandlet. Det er tegnet ansvarsforsikring for styrets medlemmer og daglig leder. Forsikringen omfatter sikredes rettslige erstatningsansvar for ren formueskade som sikrede kan pådra seg i funksjon som styremedlem eller daglig leder.
Styret takker alle medarbeidere, tillitsvalgte, brukerutvalg og andre samarbeidsparter for det gode samarbeidet og den gode innsatsen og som har blitt lagt ned i 2024.
Bergen 13. mars, 2025
Jørn-Henning Theis - Styrets leder
Vigdis Anita Gåskjenn - Styrets nestleder
Dagrun Waag Linchhausen - Styremeldem
Torill Eidsheim - Styremedlem
Tore Hillestad - Styremedlem
Søren Vindfeld - Styremedlem
Siw Øfstegaard Heimdal - Styremedlem
Trond Larsen - Styremedlem
Kjerstin Fyllingen - Administrerende direktør