Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Et viktig tilbud til pasienter med mange legemidler

I vår startet vi opp legemiddelpoliklinikk på Haraldsplass – et tilbud til pasienter som står på mange ulike medikamenter og mistanke om legemiddelrelaterte problemer. Tilbudet er nå godt etablert, og blir nasjonalt trukket frem som et godt eksempel på tiltak som sikrer rett legemiddelbruk.

Publisert 03.12.2024
En gruppe kvinner i hvite laboratoriefrakker
Legemiddelpoliklinikken er et tverrfaglig samarbeid mellom sykepleier, klinisk farmasøyt og geriater. Fastlege henviser pasienter basert på mistanke om legemiddelrelaterte problemer. (Foto: Frida Urheim)

I Nasjonal helse og samhandlingsplan har regjeringen lansert et nasjonalt faglig rammeverk for bedre pasient- og brukersikkerhet, hvor riktig legemiddelbruk er ett av fem nasjonale innsatsområder. Med dette som utgangspunkt har Helsedirektoratet fått i oppgave å utarbeide, følge opp og koordinere en nasjonal gjennomføringsplan for riktig legemiddelbruk.

Haraldsplass diakonale sykehus sin legemiddelpoliklinikk ble på den nasjonale pasientsikkerhetskonferansen trukket frem som et godt eksempel på hvordan vi kan sikre riktig legemiddelbruk.

– Det er veldig stas at vårt tilbud til pasienter med sammensatte sykdommer og mange legemidler, blir anerkjent av Helsedirektoratet. For å få til rett legemiddelbruk er det et stort knippe av tiltak som skal til. Dette tiltaket er et tilbud til pasientene med størst utfordringer, og er en del av det helhetlige tilbudet vi ønsker å gi våre pasienter på Haraldsplass, sier Petter Thornam, fagdirektør ved Haraldsplass diakonale sykehus.

En mann med briller
Petter Thornam, fagdirektør ved Haraldsplass diakonale sykehus, legger stor vekt på at tlegemiddelpoliklinikken er en del av det helhetlige tilbudet vi ønsker å gi våre pasienter på Haraldsplass. (Foto: Frida Urheim)

Stor interesse

Legemiddelpoliklinikken er et tverrfaglig samarbeid mellom sykepleier, klinisk farmasøyt og geriater. Fastlege henviser pasienter basert på mistanke om legemiddelrelaterte problemer. På poliklinikken gjennomgås sykehistorie, legemiddelliste, bruk og bivirkninger, samt pasientens egne erfaringer og ønsker. I tillegg blir det tatt enkle fysiske og kognitive tester av pasienten.

– Det har vært en stor interesse for å opprette dette tilbudet i mange år. Vi har sett lenge at behovet er stort. Folk lever lenger, blir behandlet med medisiner, i tillegg får pasientene retningslinjebasert behandling for enkelttilstander fra ulike spesialister, sier Marit Stordal Bakken, geriater ved Haraldsplass diakonale sykehus.

– Poenget er at helhetsblikket på listen forsvinner. Legemiddellister er ferskvare. Det som var riktig for en stund siden, er ikke nødvendigvis riktig i dag. Reduserer legemiddelrelaterte innleggelser

En person i hvit skjorte
Legemiddelrelaterte innleggelser er vanlig, men ofte ikke erkjent. – Ofte går dette under radaren, sier Marit Stordal Bakken, geriater ved Haraldsplass diakonale sykehus. (Foto: Frida Urheim)

Reduserer legemiddelrelaterte innleggelser

Legemiddelrelaterte innleggelser er vanlig, men ofte ikke erkjent. I en vanlig indremedisinsk avdeling kommer minst 10-20 % av pasientene helt eller delvis på grunn av legemiddelrelaterte problemstillinger; blant de over 80 år 25-30%.  

– Ofte går dette under radaren. Derfor er det utrolig viktig at vi er oppmerksomme og har rammer for å kunne jobbe med dette. Det er krevende å gjøre en skikkelig legemiddelgjennomgang. Man må ha tid og kompetanse, sier Bakken.

Mulig å henvise for fastleger 

Det er ledige timer til legemiddelpoliklinikken i 2025. Les mer:

Disse opplysningene er en forutsetning for at vi kan vurdere din pasient

  • Henvisningsgrunn: konkret legemiddelrelatert problemstilling, for eksempel fall – mistanke om legemiddelrelatert. Polyfarmasi alene er ikke tilstrekkelig.
  • Sykehistorie: Relevant tidligere og aktuelle sykdommer, inkludert eventuelle psykiske eller kognitive symptomer.
  • Legemiddelliste: Oppdatert og fullstendig legemiddelliste med indikasjoner, også reseptfrie legemidler hvor anbefalt fra lege (fast og behov).
  • Lab: kreatinin, Na, K, Hb med hematologi, B12, folat, tilfeldig glukose (HbA1c dersom aktuelt), TSH, fritt kalsium.
  • Tilleggsopplysninger dersom aktuelt:
  • Legemiddelanalyser: Dersom det er tatt legemiddelanalyser og CYP-status tidligere, sendes disse med. Dette inkluderer legemidler med smalt terapeutisk vindu (som litium, digoksin, INR); legg da ved siste målinger og andre relevante opplysninger.

Økende alders- og sykdomsforandringer kan medføre behov for justeringer av legemidlene dine. Din legemiddelliste bør «skreddersys» til deg og din aktuelle helsetilstand, slik at den gir best mulig effekt og minst mulig risiko for bivirkninger, uheldige kombinasjoner og andre legemiddelrelaterte problemer.