Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Lystenning i lindealléen på Haraldsplass

For første gang skal lindealléen ved Haraldsplass Diakonale Sykehus lyssettes. 1. søndag i advent inviterer sykehuset til lystenning, familiegudstjeneste, korsang, pepperkaker og gløgg.

Publisert 24.11.2016
Sist oppdatert 24.05.2017
En snødekt vei med trær på hver side av den

​Lindealleen på Haraldsplass er 202 år gammel, og var en gang en av Nord-Europas lengste tunnelformede lindealleer. De 220 lindetrærne i parken utenfor sykehuset skaper en spesiell atmosfære, som Haraldsplass Diakonale Sykehus i år vil benytte til en familiegudstjeneste for nærmiljøet.

- Med lystenningen ønsker vi å bruke lindealléen vår til å skape advents- og julestemning både hos pasienter, ansatte og naboene våre. Vi håper dette blir en langvarig tradisjon her på Haraldsplass, og ønsker alle hjertelig velkommen til lystenningen og familiegudstjenesten på søndag, sier Kjerstin Fyllingen, administrerende direktør for Haraldsplass Diakonale Sykehus.

Lystenningen og familiegudstjenesten finner sted søndag 27. november kl. 17.00 - 17.30, med fakkelprosesjon gjennom alleen og sang fra barnekor. Det vi bli sunget julesanger, arrangert en kort familiegudstjeneste i regi av sykehusprest Karl Hjelmeland, og musikalske innslag fra legekoret Cor insuff og musikere fra Grieg Akademiet. Familiegudstjenesten avsluttes med gløgg, pepperkaker og klementiner på plenen.

Fakta om lindealléen på Haraldsplass:

  • Plantet av Albert Henrik Mohn i 1814, to år etter at Mohn-familien kjøpte Haraldsplass
  • Opprinnelig Nord-Europas lengste tunnelformede lindeallé, og gikk helt ned til Store Lungegårdsvann
  • Består i dag av 220 trær, ca. en fjerdedel av opprinnelig antall
  • Dagens lengste strekk er ca. 120 meter, og finnes like utenfor Haraldsplass Diakonale Sykehus
  • Fordi trærne er plantet såkalt forbandt, og ikke tvers overfor hverandre, er alleen så godt som tett i taket etter 3 års vekst

Historisk om stedet Haraldsplass
Haraldsplass, Haraldsplassen, eiendom øst for Årstadveien og Møllendalselven, skilt ut fra Årstad gård omkring 1810. Den har fått navn etter en gravhaug, Haraldshaugen, øst for den gamle kongsgården Alrekstad, hvor Harald Hårfagre ifølge tradisjonen skal være hauglagt. Området er også til tider blitt kalt Haraldsbakke og Mohnegården, ettersom den tilhørte familien Mohn gjennom det meste av 1800-tallet. En annen gård, Rennebø, som også ble skilt ut fra Årstad 1810, og som hadde navn etter en bekk som rant over eiendommen, ble slått sammen med Haraldsplass, og her ble Haraldsplass Diakonale Sykehus AS tatt i bruk 1941. Het før sykehusreformen 2002 Diakonissehjemmets Sykehus. (Bergen Byleksikon, http://www.bergenbyarkiv.no/bergenbyleksikon/arkiv/1421352)