Alt du trenger å vite om stomi
Stomi betyr munn eller åpning. En stomi, eller utlagt tarm, er en kunstig åpning i bukveggen på magen, hvor tarmen er ført ut, vrengt og sydd fast til huden. Her finner du informasjon om det å leve med stomi.
For mange kan det å få en stomi virke overveldende. En stomi er en åpning på magen som leder avføring eller urin ut av kroppen, noe som kan være nødvendig ved sykdommer som Crohns, ulcerøs kolitt eller kreft. Selv om livet med stomi krever noen tilpasninger, opplever mange større frihet og bedre livskvalitet enn før. Med riktig pleie og støtte er det fullt mulig å leve både aktivt og sosialt.
En stomi er en kirurgisk åpning i magen som gjør at avføring eller urin kan passere ut av kroppen gjennom en pose som festes utenpå huden. Dette kan være nødvendig hvis tarmene eller blæren ikke fungerer som de skal, ofte som følge av sykdommer som Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, kreft, eller andre tilstander som påvirker fordøyelses- eller urinveissystemet.
Det finnes flere typer stomi, de vanligste er kolostomi, ileostomi og urostomi. Hvilken type du får, avhenger av hvilken del av tarmen eller urinveiene som er påvirket.
Det er naturlig å ha mange spørsmål og bekymringer rundt det å leve med stomi, spesielt i begynnelsen. Selv om det innebærer noen endringer i hverdagen, er det mange som opplever at de kan leve et aktivt og normalt liv med stomi.
– Det er viktig å huske at en stomi i mange tilfeller gir deg muligheten til å leve bedre enn før operasjonen. Mange pasienter forteller at de føler seg mye bedre etter operasjonen, forteller stomisykepleier Marta Nes Frøystad
God stomipleie er avgjørende for å unngå hudirritasjon og infeksjon. Du vil få grundig opplæring i hvordan du skifter stomiposen, rengjør området rundt stomien, og sørger for at huden forblir sunn.
– I starten kan det føles litt overveldende å skulle stelle stomien selv, men med tid og øvelse blir dette en rutine. Det er viktig at du følger rådene du får fra helsepersonell, og ikke nøler med å spørre hvis du lurer på noe, oppfordrer stomisykepleieren.
Ja, absolutt! De fleste kan delta i fysiske aktiviteter og sosiale sammenkomster som vanlig. Det kan være lurt å snakke med stomisykepleieren din om hvilke aktiviteter som passer best for deg, spesielt i perioden rett etter operasjonen.
– Mange pasienter er bekymret for hvordan de skal leve med stomi i sosiale sammenhenger eller under fysisk aktivitet, men med riktig tilpasning er det mulig å leve et svært aktivt liv. Det finnes ulike typer poser og støttebelter som kan gi ekstra trygghet under trening eller når du er ute blant folk, sier Marta Nes Frøystad.
Det er viktig å opprettholde en god dialog med stomisykepleier og annet helsepersonell både før etter operasjonen. De er der for å støtte deg og hjelpe deg med å finne løsninger som fungerer best for din situasjon.
– Vi er her for å følge opp, gi råd og støtte i tiden etter operasjonen. Ingen spørsmål er for små eller for store, avslutter Marta Nes Frøystad.
Å få en stomi er en stor omstilling, men med riktig informasjon, støtte og opplæring kan de fleste oppnå en god livskvalitet. Ikke vær redd for å ta kontakt med helsepersonell dersom du har spørsmål eller bekymringer underveis.
Stomi betyr munn eller åpning. En stomi, eller utlagt tarm, er en kunstig åpning i bukveggen på magen, hvor tarmen er ført ut, vrengt og sydd fast til huden. Her finner du informasjon om det å leve med stomi.