Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Svært gode overlevelsestall på Haraldsplass

Ny kvalitetsmåling fra Kunnskapssenter i Folkehelseinstituttet viser store forskjeller i overlevelse mellom sykehusene. Pasientene ved Haraldsplass har landets nest beste sjanse til å overleve og signifikant bedre overlevelse enn gjennomsnittssykehuset.

Publisert 20.09.2016
Sist oppdatert 26.09.2016
Kart

Dette kommer frem i den nye rapporten «Kvalitetsindikatoren 30 dagers overlevelse etter sykehusinnleggelse (2015)» fra Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet. Tallene viser totaloverlevelse, beregnet ut ifra de diagnosegruppene som står for 80 prosent av dødeligheten på norske sykehus. Det er også laget egne indikatorer for førstegangs hjerteinfarkt, hjerneslag og hoftebrudd.

  • Åtte sykehus har signifikant høyere totaloverlevelse, hvor Haraldsplass rangerer som nummer to.

  • Av de fire helseregionene er det bare Helse Vest som avviker signifikant med høyere overlevelse enn de andre regionene. Dette gjelder totaloverlevelse og overlevelse etter hoftebrudd.

Haraldsplass har de siste årene vært et av landets beste sykehus på overlevelse, og rangerer nå som nummer to på lista, med Hamar sykehus på førsteplass med 96,3 prosent.

- Vi er godt fornøyd med at vi over tid har vært blant de beste sykehusene på overlevelse, og at vi også blitt bedre de siste årene. Vi bruker tallen først og fremst som en indikator på at vi er et sykehus som har god kvalitet til beste for pasientene, sier adm. direktør Kjerstin Fyllingen.

- Vi har svært gode tall for overlevelse for alle aldersgrupper, som kan sees i sammenheng med at vi har prioritert gode pasientforløp og høy kompetanse i akuttmottak for rask og riktig diagnose og behandling, sier Fyllingen.
- Vi ser også at særlig pasientene over 75 år har bedre overlevelse på Haraldsplass. Dette kan ha sammenheng med sykehuset har geriatri som et av sine fokusområder, sier Fyllingen.  

På landsbasis viser rapporten at totaloverlevelsen har blitt noe bedre i perioden fra 2011 til 2015. Forskjellene mellom sykehusene er størst etter et førstegangs hjerteinfarkt, der flere sykehus har en overlevelse på over 93 prosent, mens noen er nede på rundt 86.