Behandling
Helse og arbeid
Tilbudet er rettet mot personer med psykiske plager, rygg- og nakkeplager og gravide med bekkenplager. Kurs og samtaler med helsepersonell har som mål å bidra til bedret livskvalitet og fungering i hverdagen, gjennom en kortvarig, kunnskapsbasert tilnærming.
Om tilbudet
Tilbudet er for personer med rygg- og nakkeplager, og psykiske plager, som har arbeid som mål.
Forløpet starter med en samtale innen to uker etter henvisningstidspunktet, hvor du får orientering om tilbudet og får delta i planleggingen av forløpet. Alle pasienter deltar på to-dagers undervisning, hvor hensikten er å få økt innsikt i helseplager som rygg- og nakkeplager, angst og depresjon. Innholdet i undervisningen danner grunnlag for det videre individuelle forløpet.
Du kan etter behov velge samtale med psykolog og/eller fysioterapeut. Personer med rygg- og nakkeplager og gravide med bekkenplager tilbys en undersøkelse av fysioterapeut som første kontakt.
Videre tilbys et fem-dagers veiledningsbasert mestringskurs i gruppe, hvor refleksjon og kartlegging er virkemidler. I etterkant av dette tilbys samtale med veileder/coach.
Henvisning og vurdering
Fastlegen din henviser deg til poliklinikken.
Før
Du vil få et innkallingsbrev med dato for oppstartsamtale. I dette brevet vil du også få annen aktuell informasjon om forløpet.
Under
Pasientforløp:
1 Oppstartssamtale
I samtalen får du informasjon om forløpet. Eventuelt avklaring av rygg-/nakkeplager ved fysioterapeut. Sammen med helsepersonell utarbeides en plan for forløpet.
2 To-dagers kurs med gruppeundervisning om helseplager
Det tas utgangspunkt i vanlige helseplager, som innbefatter muskel-/skjelettplager, angst og depresjon. Hensikten er at du skal få økt innsikt i din situasjon og valgmuligheter på veien videre, som kan føre til økt mestring og bedret livskvalitet. Kurset skiller seg fra gruppeterapi idet dette er undervisning snarere enn terapi.
3 Individuelle samtaler med psykolog eller fysioterapeut
Individuelle samtaler med psykolog
Kartlegging og behandling rettet mot din utfordring. Mestringsorientert fokus på nåsituasjonen, og kunnskapsformidling med henblikk på forståelse av psykologiske mekanismer. Det tas utgangspunkt i metodikken "arbeidsfokusert kognitiv terapi".
Individuelle samtaler med fysioterapeut
Kartlegging, klinisk undersøkelse og oppfølging rettet mot din utfordring.
4 Veiledningsbasert mestringskurs i gruppe
Du kan også delta på et fem-dagers veiledningsbasert mestringskurs i gruppe. Gjennom gruppeveiledning med kartlegging av verdier, ressurser og muligheter, vil kurset kunne bidra til refleksjon og økt bevissthet omkring din livssituasjon. Kurset varer i 4,5 timer per dag.
5 Individuell veiledning/coaching
Samtale med veileder etter fem-dagers veiledningsbasert mestringskurs (se punkt 4). Det tas utgangspunkt i prinsipper fra veiledningsteori og kognitiv terapi. Målet er å bidra til at du finner strategier for å mestre hverdagen i tråd med egne verdier og ønsker.
Etter
Etter avslutning av behandling sendes epikrise (avslutningsnotat) til den som tilviste deg.
Kontakt
Haraldsplass diakonale sykehus
Haraldsplass diakonale sykehus
Oppmøtested
Haraldsplass diakonale sykehus
Ulriksdal 8
5009 Bergen